Techniek en kinderen

Techniek is een prachtig middel om te werken aan de opvoeddoelen

Al jaren werken we met docenten in het primair onderwijs en met pedagogisch medewerkers om het domein Techniek te integreren in de levens van de kinderen.

Tijdens de trainingen en workshops die ook  ik geef als medewerker/bestuurder van TinK (techniek in de kinderopvang) is het mijn opdracht om de verwondering bij de deelnemers op te roepen en deze inspiratiebron te vullen zodat men tijdens het werken met de kinderen hieruit kan putten.

Wat heb jij met techniek? Met deze vraag start ik eigenlijk elke bijeenkomst. Het antwoord is vaker: “Ik heb er niets mee” dan  “we werken al jaren met techniek”. Toch heeft iedereen een mobiele telefoon, een wekker, kleding aan, een fiets, etc. Dit zijn allemaal technische producten waar we moeiteloos mee omgaan. De kracht van de techniekbijeenkomsten zit dan ook in het centraal zetten van de de dagelijkse omgeving. Het belangrijkste pedagogisch middel is het stellen van de juiste vragen. Niet persé de kennis van techniek. Daarnaast maken we veel plezier met de proefjes en opdrachten die vaak de volgende dag met de kinderen herhaald (kunnen) worden.

TinK en Luit en Duidelijk organiseren regelmatig trainingen voor medewerkers Kinderopvang en (speciaal)primaire onderwijs bij u op locatie.

Luit en Duidelijk werkt samen met Het wetenschapsknooppunt Delft